De mest pålitelige temperaturdata vi har er fra satelittdata. De viser at det ikke har vært noen oppvarming siden 1998 (flat trend), med oppdaterte data t.o.m oktober er trenden nå svakt (men ikke signifikant) negativ, det har altså blitt litt kaldere siden 1998, ikke varmere.
Nå har det seg slik at 1998 var et ekstremt varmt år (kraftig El Ninjo). Hadde dere brukt 97 eller 99 som referanse ville kurven vist en radikal stigning. Når dere velger å bruke 98 som referanseår vil en kunne se at det er en svak stigning i temperaturen.
«Nå har det seg slik at 1998 var et ekstremt varmt år (kraftig El Ninjo). Hadde dere brukt 97 eller 99 som referanse ville kurven vist en radikal stigning. Når dere velger å bruke 98 som referanseår vil en kunne se at det er en svak stigning i temperaturen.»
Altså, temperaturen går opp og ned.
«Altså, temperaturen går opp og ned.»
Helt rett, temperaturen går opp og ned.
Spesielt klare svingninger får en på korte tidsperioder, ikke uvanlig med 10 – 20 grader i løpet av et døgn. Det er derfor å bruke 1998 som referane er fullstendig på jordet.
Når en ser på klimaendringer er det viktig at en midler over lengre perioder og ikke bruker enkelthendelser. En finner da underliggende trender, som at temperaturen på jorden har steget kraftig de siste drøyt 30 årene. Så gjelder det å finne forklaringer på disse endringene, og det er her mennekelig aktivitet ved utslipp av drivhusgasser kommer inn.